İnsanoğlu yaşamı boyunca tıbbi, endüstriyel ve doğal kaynaklı olmak üzere birçok kaynaktan radyasyona maruz kalmaktadır. İkinci dünya savaşında Japonya'ya atom bombası atılması ve birçok insanın ölmesi ve sonrasında da insanoğlu üzerinde olumsuz etkilerin görülmesi radyasyonun kötü olduğu radyasyonun çok zararlı olduğu kanısını oluşturmuştur. Ancak radyasyonun iyi amaçlar için kullanıldığı bir çok alanda mevcuttur. Örneğin nükleer santrallerde enerji üretiminden kullanıldığı gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde de kullanılmaktadır.
Özellikle hastanelerin ve görüntüleme merkezlerinin, Anjiyografi, Floroskopi, Direkt röntgen, Mobil görüntüleme, Mamografi, Kemik dansitometri, LİNAC, PET, SPECT, BT, Periapikal röntgen gibi birçok farklı bölümlerinde, radyasyon kaynağı olan X-ışınları kullanılmaktadır.
Teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak hemen her alanda radyasyon ile çalışan cihazların artması ile radyasyondan korunma daha da önemli hale gelmiştir. Radyasyondan korunmanın en önemli yöntemlerinden biri olan zırhlama, radyasyondan korunmak veya maruziyeti en aza indirmek amacıyla radyoaktif kaynak ile araya bir zırhlama materyali konulması sonucu radyasyonun şiddetinin minimum düzeylere indirilmesidir. Zırhlama yapıldığında, kaynaktan çıkan radyasyon, zırhlama malzemesinin atomlarıyla etkileşip iyonlaştırma meydana getirir ve bu yolla enerjisini tamamen veya kısmen kaybeder. Kullanımı zorunlu olup maruziyeti kaçınılmaz olan radyasyondan korunma yöntemleri oldukça önemlidir. Zaman, mesafe, zırhlama gibi korunma yöntemleri radyasyon kullanıcı ve maruziyetine uğrayan kişiler tarafından bilinmelidir.